miercuri, 23 decembrie 2009

Cronica scepticului - episodul şaptezeci

În acest episod discutam despre pseudomadicină. Pseudomedicina ne propune tot soiul de remedii, care de care mai spectaculoase, care mai de care mai revoluţionare. Remedii care vindeca orice, inclusiv (sau mai ales) cancerul. Vom mai vorbi şi despre o emisiune de la TVR în care se vorbea despre depopularea planetei prin... codex alimentarius! Vom mai da şi câteva mici şi elementare sfaturi pentru a va feri de şarlatanii care oferă cu generozitate (bine platita) tot soiul de leacuri si dispozitive medicale. Sfatul nostru este unul simplu: cereţi dovada stiinţifica a testelor clinice efectuate! Vă vom oferi şi un exemplu de dispozitiv medical şarlatanesc, care se bazează pe "rezonanţă protonică" şi pe teoria "global scaling".
Cum aceasta este ultima emisiune din acest an, la sfârşit vă vom face cuvenitele urări pe care le vom ilustra cu o imagine pe care ştiinţa ne-a adus-o în dar.
Aceasta emisiune a fost difuzată de către postul TvRM E ducaţional în ziua de 20 decembrie 2009.


Cronica scepticului - episodul saptezeci
Vezi mai multe video din Blog

duminică, 13 decembrie 2009

Cronica scepticului - episodul şaizecişinouă

De ce se răspâmdeşte atât de rapid pseudoştiinţa în Romania? Greu de răspuns. Încercaţi numai să căutaţi informaţii în limba română despre  "vaccin" pe Google şi veţi găsi mai multă pseudoştiinţă agresivă decât informaţii serioase. Pare că ştiinţa doar şopteşte în limba română pe Internet. Apoi dacă ne uităm la televizor... acolo pseudoştiinţa e la mare preţ. Aduce telespectatori şi asta înseamnă că măreşte ratingul şi ratingul înseamnă bani. Bani pentru naivizarea românilor. În  emisiunea de azi discutăm cu amărăciune despre acest subiect dureros. Vom da şi două exemple. Unul văzut la tv, când un naiv ne vorbea despre câmpul tahionic care protejează stelele din Pleiade. Şi vorbea cu maximă seriozitate despre acest miraculos câmp tahionic, creaţie a unor civilizaţii superioare nouă din punct de vedere spiritual. Al doilea exemplu este încă şi mai grav, pentru că a fost extras din blogul unui parlamentar român care vorbeşte despre "înşelătoria încălzirii globale" de care se face vinovată (alături de oculta internaţională) şi... extrema stângă!
Emisiunea a fost difuzată de către postul TvRM Educaţional în ziua de 13 decembrie 2009.


Cronica scepticului - episodul saizecisinoua
Vezi mai multe video din Blog

miercuri, 9 decembrie 2009

Anul Darwin

Iată că se apropie de sfârşit anul Darwin. În multe dintre emisiunile noastre ne-am ocupat de subiecte legate de aşazisa controversă din jurul Teoriei evoluţiei. De fapt, îndrăznim să afirmăm că nu este vorba despre o controversă ci, mult mai simplu, avem de-a face cu un capitol al războiului împotriva ştiinţei pe care ignoranţa îl poartă în permanenţă. În lupta împotriva Teoriei evoluţiei nu sunt aruncate argumente ce ţin de ştiinţă, ci numai cele ce ţin de o pseudoştiinţă agresivă.
Acum, la sfârşit de an Darwin vă sugerăm să aprcurgeţi o carte publicată de The National Academies Press, editura Academiei oamenilor de ştiinţă americani.




Puteti downloada gratuit cartea dacă daţi un click aici.

duminică, 6 decembrie 2009

Cronica scepticului - episodul şaizecişiopt

Este o mare mirare pentru noi.... de ce pseudoştiinţa este atât de puternică? De ce minciunile evidente sunt luate drept adevăruri de necontestat? De ce mass media de la noi este lipsita de spirit critic, de ce lipseşte rigoarea din ceea ce se scrie sau se spune la noi? Există oare un sfânt al naivităţii?
Vom vorbi în acest episod despre reîncarnare şi dovezi în favoarea ei. Nu ne imaginăm nimic, doar citim dintr-un ziar cu răspândire naţională. Acolo există dovezi pentru reîncarnare.... sunt oare ele dovezi? Sau sunt doar nişte sume de vorbe aiurea? Eu îndraznesc să cred că sunt numai vorbe... minciuni menite să aducă naivii la matca veşnică a naivităţii...
Apoi, ca o simplă comparaţie, vom vorbi despre cele ce se înâmlă în ştiinţă. Acolo, în zona cunoaşterii riguroase, dacă minţi eşti condamnat. Se întîmplă asta şi în seudoştiinţă? Dacă da, atunci daţi-mi de veste!
Emisiunea a fost difuzată de către postul TvRM Educaţional în ziua de 6 decembrie 2009.


Cronica scepticului - episodul saizecisiopt
Vezi mai multe video din Blog