duminică, 9 martie 2008

Despre evolutionism

Se scrie rar pe acest blog. Se vede treaba ca suntem tare ocupati, noi cei ce ne ocupam de el. Dar exista probleme care nu mai suporta amanare. Iata, trebuie sa spunem si noi acum: ştiinţa este în primejdie. Nu ajunge manelizarea presei noastre, nu ajunge asaltul astrologilor si vindecătorilor. Nu ne ajung clarvazătorii şi vrăjitoarele. Nu ne ajung! Ministerul educaţiei a decis sa alunge ştiinţa din şcoala. Nu mai există în programa şcolară tema: evoluţia speciilor! Ce urmează? Să se scoată şi originea Universului? Trebuie făcut ceva... poate că ar fi bine să semnăm cât mai mulţi petiţia

Reintroduceţi teoria evoluţiei şi abordările filosofice asupra religiei în programele de biologie şi, respectiv, filosofie în şcolile publice din România!”


Textul acestei petiţii este următorul

Domnule Ministru Cristian Adomniţei,

Eliminarea din programă a uneia dintre cele mai importante şi influente teorii ştiinţifice şi a perspectivelor filosofice critice asupra religiei încalcă grav dreptul la informare şi la cunoaştere al elevilor şi reprezintă un motiv de excludere a României de pe harta ţărilor cu un învăţământ preuniversitar respectabil, modern şi competitiv.

În vechea programă de biologie valabilă până în anul şcolar 2006-2007, informaţiile despre teoria evoluţiei au reprezentat cca 15% din volumul informaţional pentru clasele a XI-a şi a XII-a (în funcţie de profilul liceului) şi au conţinut, în secţiunea “Istoria vieţii”, teme precum: Prezentarea generală a teoriilor clasice şi moderne privind originea şi evoluţia vieţii, Generalităţi privind organismele primitive, Dovezi ale evoluţiei (paleontologie, anatomie comparată, embriologie comparată, biochimie comparată), Evoluţia omului, Mecanismele speciaţiei (selecţia, factori determinanţi şi tipuri de selecţie, speciaţia intra şi interspecifică).

Programa veche de filosofie, la capitolul „Dumnezeu”, oferea tinerilor ocazia să studieze atât diferite concepţii filosofice de inspiraţie religioasă precum cele ale lui Pascal sau Toma d’Aquino, cât şi perspective critice la adresa religiei, de genul celor formulate de filosofi precum Voltaire, Camus, Epicur sau Nietzsche.

Pentru decizia autorităţilor române de eliminare din programă a acestor cunoştinţe prin Ordinul nr. 5959/22.12.2006 (Anexa 2) semnat de fostul ministru al educaţiei şi cercetării, Mihail Hărdău, nu există explicaţii rezonabile. Iar ceea ce Ministerul Educaţiei a afirmat cum că teoria evoluţiei se studiază, totuşi, “implicit” reprezintă o enormitate care pune instituţia dumneavoastră într-o postură delicată. În raport cu obligaţiile instituţionale ale României ca stat membru al Uniunii Europene şi al Consiliului Europei, faptul că nu aţi luat nici o măsură pentru a îndrepta situaţia, deşi aţi fost apelat de asociaţia „Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă” încă din data de 9 octombrie 2007, agravează lucrurile într-o şi mai mare măsură. Ironia face ca în această perioadă să fi început în România o amplă dezbatere privind reforma în educaţie şi noul pachet de legi privind învăţământul. Dar a anula dreptul la informare corectă şi la cunoaştere al elevilor, aşa cum faceţi, domnule Ministru, goleşte de sens orice discurs „înălţător” despre reforma în educaţie.

În timpul celor 10 ani ai învăţământului obligatoriu, elevilor li se prezintă, la orele de religie predată confesional, exclusiv versiunea religioasă literală despre originea lumii şi a vieţii cum că Dumnezeu a creat lumea în 7 zile iar femeia a fost creată din coasta lui Adam, plantele în a treia zi, iar soarele în cea de a patra, evoluţionismul fiind descris în manualele de religie drept o eroare a ştiinţei moderne. Astfel că astăzi, conform unui studiu guvernamental recent (Calitatea Educaţiei din Învăţământul Preuniversitar, pag. 76), doar cca 14% dintre elevii români din clasele VII-XII consideră că oamenii îşi au originea în primate.

Însă misiunea unui învăţământ modern este de a oferi copiilor accesul neîngrădit la cunoaştere, şi nu aceea de a-i îndoctrina religios sau politic. Rezoluţia nr. 1580/2007 a Consiliului Europei, din care România face parte, numită „Pericolele creaţionismului în educaţie” prevede printre altele că:

http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/Documents/AdoptedText/ta07/ERES1580.htm

"15. Predarea tuturor fenomenelor privind evoluţia ca o teorie ştiinţifică fundamentală este, prin urmare, crucială pentru viitorul societăţilor şi democraţiilor noastre. Din acest motiv, ea [teoria evoluţiei, n.tr.] trebuie să aibă o poziţie centrală în programele didactice, şi îndeosebi în cele ştiinţifice – atât timp cât, ca orice altă teorie, va rezista în faţa examinării ştiinţifice exhaustive. (...)

19. Prin urmare, Adunarea Parlamentată îndeamnă statele membre şi, mai ales, autorităţile lor educaţionale:

19.5 să promoveze predarea evoluţiei ca teorie ştiinţifică fundamentală în programele şcolare."

Pentru toate acestea vă cerem:

1. Să reintroduceţi de urgenţă, încă din anul şcolar în curs, teoria evoluţiei în programa de biologie de liceu.

2. Să reintroduceţi în programa de filosofie de liceu încă din anul şcolar în curs, tema “Dumnezeu” aşa cum figura ea în vechea programă care permitea tinerilor români familiarizarea cu perspective atât religioase, cât şi critice faţă de religie.

3. Pentru a echilibra situaţia în raport cu predarea confesională a religiei vă cerem să introduceţi o prezentare într-o formă accesibilă elevilor a teoriei evoluţiei în învăţământul primar şi cel gimnazial începând cu anul şcolar 2008-2009.

PS: În data de 26 februarie vom anunţa, printr-o conferinţă de presă desfăşurată la Muzeul Naţional de Istorie Naturală, în mijlocul unei expoziţii cu fosile de dinozauri, iniţierea unei ample campanii civice pe această temă. Vom cere sprijinul Uniunii Europene, Consiliului Europei, Universităţii Bucureşti şi unor prestigioase universităţi şi institute de cercetare internaţionale, Academiei Române şi unor academii de ştiinţe din diferite ţări, partidelor politice româneşti şi europene, unor personalităţi publice din ţară şi străinătate, unor organizaţii neguvernamentale importante, presei româneşti şi internaţionale. Nu în ultimul rând vom cere sprijinul elevilor şi părinţilor acestora, cadrelor didactice şi comunităţii ştiinţifice din România pentru a se ralia campaniei noastre.

Vă adresăm invitaţia de a semna această scrisoare deschisă, ca persoană sau ca reprezentant al unei instituţii sau organizaţii neguvernamentale, trimiţându-ne un e-mail pe adresa libertatea_de_constiinta@yahoo.com până luni, 24 martie 2008.

De asemenea, vă rugăm să semnalaţi această temă presei. Cu cât se va scrie şi se va vorbi mai mult în presa internă şi internaţională despre acest lucru vom putea mai uşor să presăm asupra autorităţilor.

Opţional puteţi trimite textul scrisorii însoţit de semnătura dumneavoastră şi pe adresa Ministerului Educaţiei: e-mail informare.publica@medu.edu.ro , fax la +4.021.315.50.99 sau prin poştă pe adresa Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Str. Gen. Berthelot 28-30 Sector 1, 010168, Bucureşti, Romania.

Dacă veţi face acest lucru vă rugăm să ne confirmaţi până pe data de 24 martie 2008 la adresa libertatea_de_constiinta@yahoo.com

Dacă Ministerul nu va lua în scurt timp o decizie favorabilă cererilor noastre vom organiza o acţiune de protest în data de 26 martie 2008 şi vom depune cu acel prilej la sediul Ministerului toate semnăturile de sprijin pe care le vom primi până atunci.

În programa veche de biologie ataşată în fişierul de mai jos veţi găsi colorat cu roşu temele legate de teoria evoluţiei care au fost eliminate din noile programe.

Cu mulţumiri anticipate,

Remus Cernea

Director executiv

Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă

www.humanism.ro

tualegi.eu@gmail.com

+4.0727.583.594

Nu vom adăuga nimic la aceste cuvinte. Vom spune doar că am verificat. Teoria evoluţiei nu mai apare în programa şcolară.
Vom mai reveni la acest subiect,
Cristi

Un comentariu:

  1. Stimate domnule Cristian Roman, m-as bucura sa reluam legaturile mai ales ca in perioada urmatoare voi derula o serie de proiecte si campanii legate de promovarea stiintei si apararea acesteia fata de pseudo-stiinta si atitudinile antistiintifice care prolifereaza, din pacate, in Romania...

    Remus Cernea
    0727.583.594
    tualegi.eu@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.