luni, 12 octombrie 2009

Cronica scepticului - episodul şaizeci

;În acest episod discutăm despre credulitate. Vorbim despre două "informaţii " prezentate ca fiind "demonstrate ştiinţific" la două posturi de televiziune. Prima dintre ele se referă la faimosul "vampir galactic" care capturează unele sonde trimise către Marte şi către planetele exterioare. Ni se spune la tv că, în sfârşit, americanii au recunoscut oficial existenţa acestui "vampir", care de fapt este o mulţime de "roboţi autoreplicanţi", ce răpesc sondele terestre pentru a folosi componentele pentru a se autoreplica!... tot la tv, pe alt post, ni se vorbeşte despre un "experiment revoluţionar",Ele se ghi prin care un embrion de broască a fost supus unui puternic câmp bioenergoinformaţional al unei salamandre şi astfel s-a tranformat într-un embrion de salamandră! Desigur, aceste afirmaţii nu au nici un suport, ele fiind rodul imaginaţiei bogate a unora. Dar, aceste informaţii fiind prezentate la tv, dintr-o dată capătă credibilitate. Dezinformarea devine adevăr pentru cei lipsiţi de un minimum de spirit critic. Desigur, o întrebare rămâne (fără răspuns): de ce televiziunile noastre nu acordă decât un spaţiu minim informaţiilor din ştiinţă lăsând, în schimb, un spaţiu extrem de generos pentru pseudoştiinţă?
Ele se ghidează după sacrosancte principii: Trăiască audienţa! Ea ne aduce reclame şi bani! Jos cu ştiinţa, ea oricum nu contează!
În ultima pare a emisiunii abordăm din nou subiectul campaniilor împotriva vaccinării.  De data aceasta este vorba despre o ştire publicată, la rubrica ştiinţă, pe site-ul unui post tv specializat în ştiri. Aflăm de acolo că, potrivit unei jurnaliste austriece, gripa porcina este de fapt o armă biologică menită să depopuleze planeta, iar vaccinul antigripal este doar o cale de îmbogăţire pentru  marile companii farmaceutice. În acest context o organizaţie fundamentalistă a început să lanseze pliante prin care vaccinul împotriva gripei porcine produce cancer... Asupra acestui subiect vom reveni în emisiunea viitoare.
Emisiunea a fost difuzată de către postul TvRM Educaţional în ziua de 11 octombrie 2009.Cronica scepticului -- episodul saizeci
Vezi mai multe video din Blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.