duminică, 15 noiembrie 2009

Cronica scepticului - episodul şaizecişicinci

În acest episod discutăm despre un mare fals ştiinţific, un fals care a avut consecinţe dramatice asupra dezvoltării ştiinţei, în ceea ce priveşte înţelegerea procesului evolutiv care a dus la apariţia lui homo sapines. Este vorba despre ceea ce a intrat în istorie sub numele de "om din Piltdown". Nu insităm acum asupra conţinutului emisiunii, va invităm să o urmăriţi. Dar dorim să precizăm din nou un aspect foarte important al ştiinţei: ea are anticorpii prin care, mai devreme sau mai tarziu, sunt identificate erorile şi falsurile. Ştiinţa niciodată nu afirmă că este în posesia adevărului ultim, ci a unui adevăr stabilit în urma dovezilor de care dispune la un moment dat. Ştiinţa nu are decât o singura şi ultimă dogmă, aşa cum afirma Carl Sagan, aceea de a nu avea nici o dogmă. Un om de ştiinţă, oricât de mare ar fi el, o dovadă, oricât de acceptată ar fie ea, se supun mereu unei priviri critice, unui scepticism căutător de fisuri. Iar adevăraţii eroi ai ştiinţei au fost tocmai aceia care au putut răsturna teorii care, până la ei, păreau de nezdruncinat.
Emisiunea a fost difuzată de către postul TvRM în ziua de 15 noiembrie 2009.Cronica scepticului - episodul saizecisicinci
Vezi mai multe video din Blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.