duminică, 1 noiembrie 2009

Cronica scepticului - episodul şaizecişitrei

În acest episod vom discuta despre "apelul la autoritate", un argument des folosit de către cei dedicaţi trup şi suflet pseudoştiinţei. Vom exemplifica prin Kepler, care a fost astrolog profesionist, şi prin Newton, care şi-a dedicat decenii de viaţă studiului alchimiei. Mai mult decât atât, Newton a calculat şi data la care va veni sfârşitul lumii... anul 2060! Ideea este că, oricât de mare expert ar fi cineva într-un anume domeniu, nu autoritatea sa contează, ci măsura în care o anume afirmaţie a sa este conectată la adevărul ştiinţific. Astrologia nu devine dintr-o dată adevărată pentru că a fost suţinută de Kepler, iar alchimia nu capătă argumente prin faptul că unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă ai acestei planete, Newton, a crezut în ea.
Vom mai da un exemplu de apel la autoritate: un dispozitiv "medical", care emite unde electromagnetice de foarte joasă frecvenţă, care vindecă aproape orice boală, un dispozitiv înregistrat de Ministerul Sănătăţii! Veţi vedea cum sunt citate surse, care, cică, confirmă "eficacitatea" aceste nazdrăvănii. Veţi vedea că lucrurile nu stau chiar aşa... Apelul nostru este următorul: dacă vreţi să cumpăraţi aceste minuni, cereţi dovezi clare care să le confirme eficacitatea! Altfel riscaţi să pălătiţi un aspru impozit pe prostie, care vă sărăceşte pe dumneavoastră şi îi îmbogăţeşte pe şarlatani.
Emisiunea fost difuzată de către postul TvRM Educaţional în ziua de 1 noiembrie 2009.


Cronica scepticului - episodul saizecisitrei
Vezi mai multe video din Blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.