marți, 23 martie 2010

Cronica scepticului - episodul optzecişiunu

În acest episod vom comenta ceea ce poartă numele de "paranormal al apei". Ideea acestei emisiuni ne-a venit atunci cân am citit în suplimentul unui jurnal cotidian cu bună răspândire naţională două articole dedicate apei. Acolo am descoperit că nu ştim nimic despre apă, noi ăştia profanii, şi că apa asta are caracteristici curat paranormale. Autorul ne spune că
Apa, elementul de bază al vieţii noastre, aparţine paranormalului.
Şi nu lasă afirmaţia nedemonstrată, ne aduce dovezi clare şi, am zice noi, surprinzătoare în acest sens:
[Apa] Sfidează legea gravitaţiei, ridicându-se în trunchiul copacilor şi se opune la presiuni de zeci de atmosfere. Apa arde, cedând căldură şi lumină. Ea arde la temperatura mediului, oxigenul este activat continuu, împreună cu o materie organică. Dacă acesta n-ar fi un proces continuu, apa s-ar termina o dată cu această ardere. Dacă s-ar elimina apa existentă în structura benzinei, aceasta n-ar arde.
Nu vă este suficient de clar că apa aparţine paranormalului. Rău. Rău de tot! Atunci tot autorul articolelor din care am citat copios vine să ne ajute, vine să ne lumineze. Există dovezi ştiinţifice clare cum că apa ţine de paranormal. Un domn cercetător japonez, Masaro Emoto, face nişte experimente cu cristale de apă şi ajunge la concluzii, desigur, extraordinare. Dar să vedem cum ne relatează domnul autor cercetările şi concluziile uluitoare şi covârşitoare ale cercetătorului japonez. 
Japonezul Masaru Emoto, prin descoperirea epocală a mesajelor ascunse în apă, a pus pregnant în evidenţă faptul că ceea ce nu se vede coordonează ceea ce se vede, arătând că în materie se văd în ge­neral numai efectele.
 Vă este clar? Atunci e bine. Dacă nu, atunci nu este bine şi trebuie să citiţi mai departe
Cauzele vieţii sunt ascunse în spirit, care transmite informaţiile pe fond energetic în existenţa materială. Apa, spune profesorul Masaru, preia infoenergiile din jurul său şi îşi schimbă structura, devenind benefică sau nocivă.
Probabil că deja asupra dumneavoastră a pogorât un uşor fior al ilumnării, al clarificării, al înţelegerii. Dar să nu ne pripim, să trecem la chestiuni concrete.
Practic el a luat un recipient cu apă pe care a scris un cuvânt ce reprezintă un sentiment frumos, după care a cristalizat-o la o temperatură sub zero grade şi i-a observat structura la microscop. Apoi, a scris pe recipient un cuvânt ce reprezintă un sentiment urât. Această apă văzută la microscop nu mai avea cristale frumoase, armonioase, ca mai înaine. A continuat apoi experimentele, punând apa în câmpul de influenţă al unor surse de vibraţii diferite. A scris pe o etichetă „te iubesc" în mai multe limbi şi le-a lipit pe rând pe recipiente cu apă. Aceasta cristaliza foarte frumos, dar diferit pentru fiecare limbă. Recunoştinţa, mulţumirea, înţelepciunea, frumuseţea, spiritul înalt, universul, etc. cristalizează apa în forme superbe. Cuvinte ce reprezintă satana, crima, prostia, injuriile, răzbunarea, ignoranţa etc., fac apa să nu prezinte forme omogene de cristalizare. Altădată a pus un recipient cu apă în faţa unui televizor. Cristalizarea apei s-a făcut ca în cazul sentimentelor urâte. După aceea, a pus un alt recipient cu apă în faţa televizorului în momentul în care se prezintă o emisiune de spiritualitate. De data aceasta cristalele au avut forme echilibrate, fapt ce dovedeşte că vibraţiile spirituale au avut puterea să le anuleze pe cele nocive emanate de televizor. Apa introdusă în cuptorul cu microunde sau ţinută lângă telefoanele mobile şi apoi cristalizată se comportă ca atunci când este amprentată cu sentimente malefice.
Acum totul a devenit clar, la fel de clar ca unul dintre cele mai bune cristale folosite în cristaloterapie. Abia de acum încolo, din această clipă magică a înţelegerii depline putem să intrăm şi noi în discuţie, ca nişte bieţi sceptici. Ce avem noi la dispoziţie? Avem un domn japonez şi cercetările sale. Ne repezim pe net, dăm o căutare cu Google ca să vedem cum stă treaba cu susmenţionatul domn. Şi imediat găsim 204000 referinţe despre domnia sa. Multe, mult prea multe... trebuie deci să facem o mică filtrare, pentru a separa informţia utilă de zgomotul pseudoştiinţei. Aşa că trecem pe căutare avansată şi îl rugăm pe domnul Google să ne dea numai rezultate din siteurile universitare, adică alegem domeniile cu .edu. Zis şi făcut. Iată ce ni se  spune pe siteul Caltech.
If you think it defies common sense that water does this, you are right. In fact water does not respond to thoughts and feelings - it's just water. How then does one explain Mr. Emoto's experiments? My best guess is that Mr. Emoto grows hundreds of crystals and then selects different shapes to demonstrate whatever point he wishes to make. For example, when the water was exposed to classical music he picks out some beautiful crystals to show us. For rock-and-roll, he selects some ugly crystals and shows us those. He then concludes that classical music makes beautiful crystals while rock-and-roll makes ugly ones. What he does not show us is that both musical treatments made the same numbers of beautiful and ugly crystals. The "treatments" actually had no effect. Do I know Mr. Emoto does this? No, which is why I called it a guess. Mr. Emoto has never published his work in a reputable scientific forum, where it would be scrutinized. He only presents it in self-published books, where he is free to say whatever he wants. Basic physics says the work cannot be correct, and Mr. Emoto has not convinced the scientific community that his experiments have any merit whatsoever.
Mai trebuie adăugat ceva la cele spuse mai sus? Sigur că trebuie. Dacă analizaţi metodologia lui Emoto, veti constata că există multe fisuri: el nu efectuează experimentele în "dublu orb". El ia nişte sticlute le umple cu 0,5 ml de apă, lipeşte pe ele etichetele cu mesajele, apoi cu o pipetă pune câte o picătură de apă pe 50 de lamele sau vase Petri. Apoi apa este pusă la congelat timp de 3 h la o temperatură de - 25 C. După această etapă lamelele sunt aduse la -5 C şi observate la microscop. Vă rog să reţineţi că el nu impune nişte condiţii speciale de observare, astfel încât cristalele să nu fie afectate de condiţiile din laborator. Şi, mai mult decât atât, observatorul cunoaşte deja sub ce etichetă a "influenţat" apa. Iar din cele 50 de eşantioane este tare uşor să alegi exact pe acela care convine, adică poţi găsi uşor un cristal frumos pentru un mesaj frumos şi un cristal urât pentru un mesaj urât. Despre condiţiile în care Emoto a făcut experimentele găsiţi informaţii aici. Iar o analiză pertinentă şi mai detaliată decât a noastră găsiţi aici.
Emisiunea a fost difuzată de către postul TvRM Educaţional în ziua de 21 martie 2010.Vezi mai multe video din Blog

Un comentariu:

  1. Cuvinte ce reprezintă satana, crima, prostia, injuriile, răzbunarea, ignoranţa etc., fac apa să nu prezinte forme omogene de cristalizare.

    Ignoranta? Cred ca s-a speriat apa in prezenta autorului articolului si au fugit toti quarcii din ea.

    RăspundețiȘtergere

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.