Titlul ar putea sa para putin straniu, si trebuie sa incep prin a explica de unde vin cel putin primele doua cuvinte. In cartea sa "The Blind Watchmaker" , Richard Dawkins, ne propune un experiment mintal, prin care sa ne dam seama cat de stupida poate fi teoria creationista, daca ea poate fi numita o teorie.
Presupunand ca mergem pe o campie, vedem lucruri obisnuite, pomi, lacuri, animale in jurul nostru....dar ,deodata, gasim jos, langa noi, un ceas. In mintea omului ar putea imediat sa apara ideea cum ca, dintre toate cele vazute, ceasul cu siguranta a fost creat de o inteligenta, deoarece el nu putea sa apara ca un simplu rezultat al intamplarii. Sigur, experimentul e "putin tras de par", dar ceea ce vrea sa ilustreze este modul simplist in care sustinatorii designului ("inteligent") par sa perceapa teoria evolutionista.
Un organism nu este rezultatul sansei, al unei loterii a naturii, care pur si simplu s-a nimerit sa existe. Natura incearca toate posibilitatile, dar acestea sunt eliminate, pe rand, de legile fizicii si de necesitatile organismului pentru a supravietui intr-un anumit mediu. Natura nu mai revine a doua oara asupra unui "model" esuat.
Sa dam si un exemplu: In insulele Galapagos, Charles Darwin a intalnit diferite specii de pasari ce nu semanau prea mult cu ce se putea gasi pe Batranul Continent. Daca pe insula, sa presupunem, s-ar gasi doar semintele unei anumite plante, cu care pasarile ar trebui sa se hraneasca, atunci fiecare specie va trebui sa se adapteze. Presupunand, din nou, ca acele seminte se gasesc in locuri greu accesibile. Primele care vor disparea sunt, desigur, pasarile cu ciocul mic si gros, deoarece ele cu siguranta nu ar putea ajunge la sursa de hrana. Vor ramane deci doar cele cu ciocul lung. Urmatoarea generatie, insa, nu se va opri aici, ci se vor adapta si mai bine mediului, poate vor avea ciocul oarecum indoit, sau mai subtire, iar celelalte, din prima generatie vor disparea, de asemenea.
Dupa cum se vede si din acest exemplu simplist, natura incearca orice combinatie, dar aceste posibilitati sunt "filtrate" de necesitati. Cu alte cuvinte se incearca eliminarea organismelor neadaptate, pentru a face loc celor ce pot profita de mediul in care traiesc. Evolutia nu este, deci, un proces "orb", ci unul care "vede" foarte bine necesitatile organismelor in diferitele lor medii de viata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.