sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Cronica scepticului, episodul nouasprezece

Un nou episod al Cronicii scepticului în care vom vorbi, foarte pe scurt, despre o conferinţă în care se vorbea despre argumente "ştiinţifice" împotriva teoriei evoluţiei. Aici nu putem să nu remarcăm faptul că ofensiva împotriva evoluţiei se bucură de un sprijin financiar puternic dublat de un lobby puternic, care a dus la scoaterea teoriei evoluţiei şi a lui Darwin în afara programei de învăţământ preuniversitar. Apoi vom vorbi despre o emisiune tv din care am aflat, de la un teolog, că deşi nimeni nu poate ştii când vine apocalipsa, totuşi este pentru prima oară în istorie când oamenii sunt marcaţi cu numărul fiarei (666). Ghiciţi unde se află acest număr? El se află ascuns în codul de bare! Iar noile cărţi de identitate vor avea cod de bare! De aceea vom explica ce este codul de bare şi de ce, de fapt, acolo nu se află nici un număr al bestiei... Vom mai vorbi despre fundamentalismul religios şi despre posibilitatea unui dialog real între ştiinţă şi religie, câtă vreme acest dialog este onest. Desi nu am exemplificat asta în emisiune, poate ca ar fi interesant sa vedeţi un asemenea dialog aici.
Această emisiune a fost difuzată de către postul TvRM Educaţional în ziua de 23 noiembrie 2008.



PS. Rugam pe cei ce preiau emisiunile Cronica scepticului să precizeze sursele acestor înregistrări: www.stiintasitehnica.ro şi www.tvrm.ro

luni, 17 noiembrie 2008

cronica scepticului - episodul optsprezece

Un nou episod... Vorbim despre "faţa de pe Marte", apoi ne vom îndrepta către Insula Paştelui de unde ne vin ştiri cu totul stranii din partea unuia care a călătorit pe acolo. Musai statuile moai au fost cioplite de către o civilizaţie misterioasă. care dispunea de tehnologii ce nu ne sunt nici azi accesibile! După ce plecăm din Insula Paştelui vom merge la CERN. Mai bine zis, vom comenta trăznaile unui domn care apare destul de des prin presă şi la tv. Această emisiune a fost difuzată de către postul TvRM Educaţional în ziua de 15 noiembrie 2008.


joi, 13 noiembrie 2008

60 de ani de Stiinta si tehnica

La sfârşitul anului trecut a fost publicat un amplu Eurobarometru, intitulat Cercetarea ştiinţifică în media (Special Eurobarometer 282- Scientific research in the media). Din rezultatele acestui studiu se poate vedea că, de exemplu, la întrebarea „sunteţi foarte interesat, interesat, nu prea interesat sau neinteresat de cercetarea ştiinţifică?”, totalul celor care au răspuns că sunt foarte interesaţi sau interesaţi de cercetarea ştiinţifică reprezintă, la nivelul UE, 57%. Acest rezultat este îmbucurător, dacă nu ne uităm şi la România. În cazul ţării noastre procentul celor foarte interesaţi sau interesaţi de cercetarea ştiinţifică este de numai 32% (!), în urma noastră fiind o singură ţară, Bulgaria. Lipsa de interes a cetăţenilor români pentru rezultatele ştiinţei poate avea multe explicaţii. Din punctul nostru de vedere, această lipsă de interes este rezultatul unei proaste comunicări a ştiinţei către public. Revista Ştiinţă şi tehnică, cea mai veche publicaţie de popularizare a ştiinţei din România, caută ca prin formularea adecvată a mesajului ştiinţei să o facă atractivă pentru publicul larg, fără a renunţa la rigoare, fără a apela la senzaţionalismul ieftin (care cel mai adesea este frate cu pseudoştiinţa).



luni, 10 noiembrie 2008

Cronica scepticului, episodul saptesprezece

În acest episod, aproape, nu vom vorbi despre pseudoştiinţă. Vom vorbi despre ştiinţă! Înainte de toate vom sublinia câteva dintre trăsăturile ştiinţei, care fac ca ştiinţa să fie diferită de alte forme ale cunoaşterii umane. Şi vom mai vorbi despre una dintre cele mai mari erori experimentale a secolului trecut. Este vorba despre o apă anormală, care s-a mai numit şi apa polimerizată, poliapa sau, în engleză polywater. O să vedeţi cât de uşor o eroare experimentală poate să facă multe valuri în comunitatea ştiinţifică. Emisiunea a fost difuzată în ziua de 9 noiembrie 2008, de catre postul TvRM Educaţional.

joi, 6 noiembrie 2008

Cronica scepticului, episodul şaisprezece

în care vom vorbi despre pseudoştiinţă în forma ei pură şi dură. Ati auzit despre "Câmpuri de torsiune"? Sunteţi la curent cu "protecţia bioinfomaţionala"? Ştiaţi că "în timpul funcţionarii calculatoarelor, televizoarelor, telefoanelor mobile, a cuptoarelor cu microunde, transportului electric, a sistemelor de teleradiocomunicaţii si a altor echipamente electrice, este prezent câmp de torsiune de stânga - componentă a radiaţiilor electromagnetice care este nociv şi afectează grav structura energoinformaţională a omului"? Dacă nu ştiaţi nimic despre aceste lucruri, atunci este bine sa urmăriţi acest episod din Cronica scepticului, care a fost difuzat de către postul TvRM Educational în ziua de 2 noiembrie 2008.