duminică, 16 august 2009

Cronica scepticului - episodul cincizecisiunu

În acest episod revenim, cu ocazia implinirii a 40 de ani de la primul pas al omului pe Luna, la teoriile conspiraţioniste conform cărora americanii nu au ajuns nicicând pe Selena. Apoi vom comenta un mic citat din Einstein...
Emisiunea a fost difuzată de către postul TvRM Educaţional în ziua de 2 august 2009.


Cronica scepticului - episodul cincizecisiunu
Vezi mai multe video din Blog

2 comentarii:

  1. Ptr a plasa pe orbita teresta un obiect, ptr fiecare kg plasat pe orbita se consuma cam 30 kg de combustibil fiind necesara atingerea unei viteze de vreo 27.000 km/ora. Pe Luna unde gravitatia este de 6 ori mai mica, ai nevoie ptr a plasa 1 kg pe orbita Lunara de o masa de vreo 5 kg de combustibil. Modulul de reintoarcere de pe Luna a trebuit sa se intalneasca cu complexul baza de reintoarcere pe Pamint la o inaltime de 100 km de solul lunar, complex ce se deplasa cu 7.200 de km/ora. Si toate acestea cu doar 2 tone de combustibul. Si atunci cum smecherii de la NASA, au reusit sa plaseze un modul de reintoarcere care cantarea 4,6 tone la decolare cu numai vreo 2,2 tone cat contineau rezervoarele de combustibil ale acestuia? Cind in mod firesc si real aveau nevoie practic de o cantitate de vreo 12 tone de combustibil. Modulul de reintoarcere in mod logic trebuia sa cintareasca vreo 14 tone. Deci americanii astia au reusit sa atinga viteza de plasare pe orbita lunara de peste 4.000km/ora arzand practic doar aprox. 1 kg de combustibil ptr 1 kg de masa utila plasat pe orbita.

    De ce, daca nu ar fi vorba despre nici o conspiratie la mijloc, raportul de 500 pagini intocmit de Ronald Baron, specialistul NASA care a lucrat la programul Apollo, si care a declarat ca e posibil ca omul sa nu fi ajuns pe Luna, a DISPARUT BRUSC, iar masina sa a lovita de tren, el decedand in urma "accidentului"?

    De ce atunci cand NASA a fost somata sa arate originalele fotografiilor din expeditiilor navetelor Apollo, specialistii de acolo au raspuns in doi peri ca: "originalele s-au pierdut cand arhiva a fost mutata. Cine vrea sa vada daca este adevarat, sa se duca pe Luna. In locurile de aselenizare, se gasesc numeroase dovezi ale prezentei astronautilor americani."? Ca apoi NASA sa anunte ca a pierdut 2.600 de cutii in care erau 13.000 de casete video si audio, DOVEZILE expeditiei americane pe Luna.
    De ce aceasta secretomanie, daca misiunea americana pe luna ar fi fost una autentica 100%? Astept alte explicatii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimate domn, sunteti intr-o profunda eroare. Ma tem ca nu reusiti sa cititi decat afirmatiile conspirationistilor, fara a le verifica.
    1. Nu tineti seama de faptul ca Luna, pe langa o acceleratie gravitationala mica, nu are atmosfera! Iar asta face ca presupunerile sa fie complet incorecte.
    2. Aveti idee in ce an a murit (Thomas) Ronald Baron? A murit in 1967! Iar raportul sau se referea la incalcarea protocoalelor de securitate in timpul testului Apollo 1. Raportul inegral il puteti citi aici: http://history.nasa.gov/Apollo204/barron.html
    3. Au fost pierdute inregistrari magnetice ale misiunii Apollo 11. Este vorba despre circa 700 de cutii, si nu despre 2600. Date despre aceste caste gasiti la http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_11_missing_tapes
    Despre secretomania NASA... asta este strict in mintea conspirationistilor. Misiunile Apollo sunt foarte bine documentate. De exemplu, incercati sa va documetati aici: http://history.nasa.gov/alsj/a11/a11.html
    Sper ca veti avea bunavointa de a va documenta mai serios intainte de a astepta alte explicatii.

    RăspundețiȘtergere

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.