sâmbătă, 11 septembrie 2010

Despre apocalipse

Vă invităm să urmariţi un mic comentariu pe care am avut onoarea sa îl facem în cadrul emisiunii Ştiinţă şi cunoaştere, difuzată de TvR Cluj în ziua de  3 septembrie 2010. În această intervenţie comentăm numai câteva dintre, prea numeroasele, teorii ale conspiraţiei legate de anul 2012. Vom discuta despre şirul de emisiuni de la OTV în care suntem anunţaţi că datorita erupţiilor solare civilizaţia noastră se va sfârşi printr-un recul catre anii 1700, vom mai vorbi despre conspiraţia vaccinurilor care, alături de Codex Alimentarius, va duce la dispaeiţia a miliarde dintre oamenii care trăiesc pe această planetă... Vorbim despre toate acestea, dar nu suntem în stare să înţelegem de ce prind cu atâta uşurinţă asemenea scenarii apocaliptice la români şi la alţi cetăţeni planetari.

4 comentarii:

  1. Oare povestea cu 2012 n-o fi avand si o parte buna? Adica dat fiind faptul ca e usor falsificabila peste 2-3 ani, unii oameni sa se prinda ca nu tot ce zboara se mananca?

    Oricum e o aberatie care, parerea mea, e facuta in gluma mai mult, si multi dintre cei 'maturi' care se incred in ea nu stiu cat de normali sunt.

    RăspundețiȘtergere
  2. Gandirea apocaliptica este puternic inradacinata in cultura noastra- Isus a fost un profet apocaliptic. In crestinism, scopul vietii este dobandirea vietii vesnice, or acesta nu se poate realiza decat dupa ce lumea in care traim este distrusa. Tema este insa mult mai veche, majoritatea culturilor poseda mitologii ale "distrugerii si regenerarii" lumii sau ale "eroilor" care salveaza o lume pe punctul de a fi distrusa. Este vorba despre anumite scheme cognitive foarte vechi si puternic inradacinate in mintea noastra. Probabil ca acestea se activeaza mai puternic in anumite perioade ale istoriei, marcate de o anumita instabilitate, si produc o gama larga de mituri- de la cele strict religioase, la cele moderne, pseudostiintifice...

    Nu stii cumva unde as putea viziona emisiunea in intregime? E un subiect care ma intereseaza mult...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Emisiunea, in intregul ei, poate fi urmarita aici: http://www.4shared.com/dir/37945362/941d5635/sharing.html

    RăspundețiȘtergere

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.