duminică, 19 decembrie 2010

Cronica scepticului - episodul 117

În acest episod ni se va dezvălui ce a vrut NASA să spună cu ocazia conferinţei de presă în care a fost prezentată descoperirea unei găuri negre cu ajutorul telescopului spatial Chandra. Dezvăluirile le va face Domnul Y, care pare că se adapă la "izvoare ştiinţifice". Astfel ne va anunţa că experimentul de la LHC a eşuat şi că noi ne aflăm într-o bulă spaţiotemporală şi că suntem deconectaţi de restul Universului. Ne va mai spune acel domn şi despre nişte nave extraterestre mari cât Australia, care se află în vecinătatea noastră. Şi ne va mai povesti despre intrândul de la Polul Sud.
Nici nu ştim ce să mai spunem noi. Putem doar să ne întrebăm cum de este posibil ca asemenea bazaconii să fie enunţate cu atâta seninătate. Oricât de departe ai fii de ştiinţă, o documentare simplă şi rapidă ar lămuri foarte uşor lucrurile. De ce nu apelează nici domnul Y şi nici domnul cu inele (care este moderatorul emisiunii din care cităm copios) la măcar un sfert de oră de cercetare în sursele serioase ale internetului înainte de a expune năzbâtiile în direct pe un post tv, rămâne pentru noi un mare mister. Desigur, audienţa la noi se face mai degrabă cu năzbâtii, decât cu informaţii corecte, atunci când se păseşte pe câmpul ştiinţei. Dar acest argument mi se pare de-a dreptul imbecil. Am mai spus-o cândva, mi se pare că aici e marea conspiraţie: cineva din umbră are nevoie de "proşti dar mulţi". Iar atunci când asemenea emisiunii par să aibă succes, atunci înseamnă că această conspiraţie a reuşit. Păcat. Mare păcat.
Emisiunea a fost difuzată de către postul TvRM în ziua de 18 decembrie 2010.

Cronica scepticului - episodul 117

Vezi mai multe video din blog

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru tot cea ce faceti,din pacate sunt prea putin oamenii care stiu ce este stiinta si apar foarte rar la tv,eu am inteles importanta cunoasterii mai ales din emisiunile dumneavoastra.Chiar am reusit sa invat multe lucruri si ce este cel mai important ati reusit sa starniti in mine pasiunea pentru stiinta si asta din ce in ce mai intens.Am vazut ca multe emisiuni Cronica s.t.nu sunt incarcate pe site-ul revistei si nu inteleg de ce,am incercat sa le gasesc dar nu sunt.Cu respect Ciprian

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc pentru aprecieri. Cronica ST si editiile speciale ale emisiunii Stiinta si spiritualitate se gasesc pe siteul www.stiintasitehnica.ro, iar de anul care vine le voi posta si aici.

    RăspundețiȘtergere

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.