marți, 18 decembrie 2007

Ştiinţă şi pseudoştiinţă, o scurtă privire comparativă

Ştiinţa
Obiectivul ştiinţei este obţinerea unei înţelegeri cât mai complete a lumii fizice.

Pseudoştiinţa
Pseudoştiinţa are mai degrabă obiective ideologice, culturale sau comerciale.

Ştiinţa
Cele mai multe domenii ale ştiinţei sunt obiectul unor cercetări intense care au drept rezultat o continuă creştere a nivelului de cunoaştere a domeniului ştiinţific respectiv.

Pseudoştiinţa
Domeniile pseudoştiinţei evoluează foarte puţin. Se efectuează foarte puţine cercetări şi experimente, iar ele sunt mai degrabă menite justificării, decât pentru extinderea cunoaşterii.

Comentariu
Căutarea de cunoştinţe noi este forţa fundamentală care împinge ştiinţa înainte. Fiecare nouă descoperire ridică noi întrebări care antrenează noi căutări. Acest fenomen se întâmplă rar în pseudoştiinţă.

Ştiinţa
Cercetătorii din lumea ştiinţei caută adesea contraexemple care să indice inconsistenţa teoriilor acceptate.

Pseudoştiinţa
În pseudoştiinţă nu este acceptată contrazicerea dogmei. Orice îndoială asupra dogmei este considerată un act ostil.

Comentariu
Ştiinţa avansează printr-o permanentă adaptare a teoriilor la noile informaţii obţinute prin experimente. În ştiinţă, o persoană care demonstrează că teoria acceptată este greşită sau incompletă este considerată mai degrabă un erou decât un eretic.

Ştiinţa
Observaţiile şi datele care nu sunt consistente cu un anumit nivel de înţelegere ştiinţific, de îndată ce se demonstrează că sunt credibile, provoacă atenţia oamenilor de ştiinţă, stimulând efectuarea de studii suplimentare.

Pseudoştiinţa
Observaţiile sau datele care nu sunt consistente cu „teoriile” pseudoştiinţei sunt continuu ignorate sau suprimate.

Comentariu
Exemplu: luaţi orice carte de astrologie. Nu veţi găsi acolo nimic despre nenumăratele studii riguroase care au infirmat astrologia.

Ştiinţa
Ştiinţa este un proces prin care fiecare principiu trebuie testat prin experiment. Odată ce experimentul confirmă principiul, există în permanenţă posibilitatea ca acesta să fie infirmat printr-un alt experiment.

Pseudoştiinţa
În pseudoştiinţă afirmaţiile sunt de aşa natură, încât nu pot fi verificate în niciun fel.

Comentariu
Adepţii pseudoştiinţei consideră că tocmai imposibilitatea verificării constituie o dovadă.

Ştiinţa
Conceptele ştiinţifice sunt acceptate sau respinse numai pe baza dovezilor.

Pseudoştiinţa
Conceptele pseudoştiinţifice îşi găsesc valoarea prin afirmaţiile unor persoane, care cel mai adesea lucrează solitar, neavând niciun contact cu ştiinţa. Ele apelează adesea la autoritate (de exemplu, citând din autori faimoşi) pentru a-şi susţine aserţiunile.

Ştiinţa
Explicaţiile ştiinţifice trebuie să fie clare şi lipsite de ambiguitate.

Pseudoştiinţa
Explicaţiile pseudoştiinţifice sunt cât se poate de vagi şi adesea folosesc termeni ştiinţifici în contexte nepotrivite.

Comentariu
Încercaţi să citiţi un horoscop. Oferiţi-l spre lectură prietenilor dumneavoastră, spunându-le că este pentru zodia lor. Veţi vedea că este atât de ambiguu încât este valabil pentru (aproape) oricine.

PS. această comparaţie a fost publicată şi în revista Ştiinţă şi tehnică nr. oct/nov-2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.