miercuri, 29 iulie 2009

Despre mecanica cuantică

Pentru că nu ne-am propus în acest blog să vorbim numai şi numai despre pseudoştiinţă (despre care vedem că în zilele noastre, cu ajutorul internetului, a căpătat aripi puternice) vă propunem să urmăriţi extrase, filmate de noi cu o camera amatoricească, din workshop-ul intitulat "The Quantum Tamers - Revealing our Weird an Wired Future". Acest workshop a fost organizat în timpul Conferinţei Mondiale a Jurnaliştilor de Ştiinţă (WCSJ2009) care s-a desfăşurat la Londra în perioada 30 iunie - 2 iulie. Dacă veţi urmări filmele de mai jos, veţi avea ocazia să călătoriţi prin lumea stranie a mecanicii cuantice având drept ghizi pe unii dintre cei mai mari savanţi ai lumii. Este vorba despre Anton Zeilinger , Alain Aspect, Ray Laflamme şi Joseph Emmerson.







Şi, drept bonus, vă oferim şi o scurtă cuvântare a profesorului Marcus du Sautoy, pe care am filmat-o în ziua de 3 iulie 2009 la Magdalen College, Oxford. Sunt cuvinte frumoase şi pline de entuziam despre ştiinţă şi jurnalismul de ştiinţă.

2 comentarii:

  1. "Omul de ştiinţă în halat alb este noul model de infailibilitate. După eşecul infailibilităţii papale, omul de ştiinţă şi-a arogat el acest drept, neacceptîndu-se în vreun fel ideea că acesta s-ar putea înşela sau că un asemenea om ar putea fi pur şi simplu interesat şi răuvoitor. I s-au acordat astfel atribute divine (infailibilitatea) şi prezumţia absolută de bunăcredinţă şi bunăvoinţă faţă de oameni (pînă mai ieri, ştiam că numai Dumnezeu poartă aceste caracteristici).

    Aceştia ne povestesc despre găuri negre, despre big bang, iar noi, neiniţiaţi în tainele ezoterismului ştiinţific, dăm din umeri şi primim totul după cum ni se spune. Ne pun fluor în pasta de dinţi ca să avem dinţii sănătoşi, iar noi acceptăm fluorul ca pe o poţiune magică pe care dacă nu o luăm, rămînem fără dinţi. Asta cu toate că gurile rele şoptesc faptul că fluorul, dimpotrivă, macerează oasele (şi dinţii) şi atacă dezastruos sistemul nervos. Dar asemenea şoapte clandestine nu au nici pe departe aura de infailibilitate a ştiinţei oficiale. Se mai spune că sîntem otrăviţi sistematic cu iodul din sare sau că există tratament pentru cancer, dar muritorul de rînd este ţinut cu argumente ştiinţifice solide departe de asemenea cunoştinţe. Se mai zice că omul nu a fost pe lună, că încălzirea globală şi cutremurele pot fi provocate printr-o apăsare de buton, că bolnavii de SIDA mor de fapt din cauza medicamentelor letale care li se administrează şi care distrug sistemul imunitar sau că apa este combustibilul ideal care ar putea înlocui oricînd petrolul. De asemenea, unii mai spun că Dumnezeu există, însă şi aceasta este o idee ilicită, penibilă chiar, din domeniul mitologiei creştine, pentru că ştiinţa nu a dovedit nimic în acest sens.

    Oamenii în halate albe au devenit noii magicieni, noii vrăjitori capabili să scoată la iveală orice fel de minunăţie. Ei sînt în posesia exclusivă a adevărului absolut, a vieţii şi a morţii, iar noi ceilalţi, ca simpli muritori, ne plecăm supuşi dinaintea lor şi îi onorăm, enumerîndu-le titlurile universitare atunci cînd îi salutăm. Ei sînt stăpînii, semizeii şi modelatorii lumii în care trăim. Datorită lor avem blocuri înalte, chiuvete şi vieţi tot mai bizare."

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte, foarte multe cuvinte. Vad ca textul este cuprins intre ghilimele, adica este postat cu copy paste... poate ca ar fi fost mai corect sa spuneti si de unde ati copiat textul Ar fi si mai bine daca ati intelege motto-ul Royal Society, una dintre cele mai vechi societati stiintifice din lume: NULLIUS IN VERBA. Adica in vorbe nu se afla nimic. Stiinta nu se bazeaza pe vorbe ci pe dovezi. Textul trimis de dumneavoastra este numai o suma de vorbe care nu fac altceva decat sa mai arate inca o data la ce concluzii se pot ajunge ignorand lucruri simple elementare. Nu veti gasi nici un om de stiinta veritabil care sa se considere infailibil. Desigur, daca sunteti adept al geocentrismului (este numai un exemplu) veti spune ca el se crede infailibil cand va va contrazice (cu deovezi, desigur).
    Cat despre ezoterismul stiintific... asta numai cineva care nu cunoaste absolut nimic din mecanismele stiintei poate afirma asa ceva. Este ca si cum ai considera ezoteric pe cineva care va da buna ziua, numai din cauza ca urararea v=a fost facuta intr-o limba pe care nu o intelegeti.
    In rest... prefer sa ma opresc aici, pentru ca este tare dificil sa ramai politicos la afirmatii (de fapt sustineri ale necunoasterii) care de fapt nu spun nimic. Nimic altceva decat ca ignoranta incalca legile fizicii... se propaga mai iute decat lumina.
    PS Pe viitor va rog sa trimiteti comentarii scurte si la obiect. Credeti-ma, vorbaria goala este tare obositoare...

    RăspundețiȘtergere

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.