luni, 21 martie 2011

Cronica scepticului - episodul 126

în acest episod discutăm despre superLună... De fapt, suntem foarte îngrijoraţi de faptul că mass media din România simte nevoia imperioasă de a da girul de credibilitate unor năzbâtii apărute pe Internet. Se pare că nimeni nu înţelege că tocmai asta duce la scăderea propriei credibilităţi. Sigur că da, asta nu contează prea mult. Suntem nevoiţi să ne repetăm, la noi adevărul este pus în umbră de audienţă. Am văzut în ultimele zile mai multe emisiuni dedicate acestui subiect. Una dintre ele a avut ca invitati pe Adrian Sonka, astronom serios, şi pe.... ghiciţi? Da. O astroloagă. Astroloagele se pricep de minune la superLună! Pe noi, cel mai mult ne-a deranjat atitudinea moderatoarei, care era vădit deranjată de concluziile la care ajungea Adrian Sonka. Astronomul arăta că nu trebuie să ne aşteptăm la nimic catastrofal, că nu avem motive să ne îngrijorăm. Asta dă tare rău la audienţă, aşa că moderatoarea a simţit nevoia să precizeze că informaţii despre castrofe legate de superLună se găsesc cu nemiluita pe net. De ce s-ar găsi atât de multe dacă nu ar fi vreun adevăr în ele?
Mai vorbim despre un aspect. SuperLuna nu era de ajuns. Pe unele posturi de televiziune s-a simţit nevoia să se mai adauge alte catastrofe. În exemplul pe care îl dăm în emisiune ni se spune că se inversează câmpul magnetic terestru. La ProTV eram ameninţaţi cu erupţii solare... Suntem în pragul apocalipsei! Toate astea pe fondul catastrofei din Japonia... Nu vrem să comentăm prea mult. Ne este teamă că riscăm să devenim patetici. Într-o mass media cum este la noi gândirea este sufocată de ignoranţa care naşte audienţă.

Emisiunea a fost difuzată de postul TvRM în ziua de 19 martie 2011.

Cronica scepticului - episodul 126

Vezi mai multe video din blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.