joi, 11 noiembrie 2010

Cronica scepticului episodul 111

În acest episod vom vorbi despre găina nucleară! Nu vă grăbiţi către zâmbet, chestia este tratată cu seriozitate de către mai orice pseudoştiinţific care are cât de cât respect pentru sine. Pe scurt ideea este următoare. Un om de ştiinţă francez, pe numele său Corentin Louis Kervran a ajuns la concluzia că în interiorul organismelor vii au loc procese de transmutaţie biologică, prin care, de exemplu, prin fuziunea unui nucleu de hidrogen cu unul de potasiu se produce calciul necesar pentru coaja oului de găină. Astfel organismul găinii devine un soi de reactor de fuziune nucleară. Omul de ştiinţă francez suţinea că în toate organismele vii se produc asemenea reacţii. Deşi concluziile la care acesta a ajuns nu au putut fi confirmate prin experimente riguroase, teoria lui a fost îmbrăţişată cu entuziasm de mulţi adepţi ai pseudoştiinţei. Unii chiar suţin că putem să sintentizăm cele trebuincioase organismului prin puterea voinţei şi prin meditaţie iar fenomenul poate produce şi transmutaţii ale energiei sexuale! Un exemplu îl găsiţi aici.
Acum se poate pune o întrebare simplă. În fond ce este reacţia de fuziune nucleară? Răspunsul este simplu, prin această reacţie fuziunează două nuclee atomice, rezultând un nou nucleu. Avem o primă problemă. Nucleele atomice nu pot fuziona decât în condiţii speciale. Ele sunt încărcate electric pozitiv şi în consecinţă forţa electrostatică le va împiedica să se apropie prea mult unul de altul. Din acest motiv reacţiile de fuziuneenucleară nu se pot desfăşura decât în condiţii de temperatură şi presiune extrem (cu adevărat extrem) de mari. Dar haideţi să fim, măcar pentru o clipă, generoşi. Să presupunem că se întâmplă ceva necunoscut în metabolismul fiinţelor vii şi că fuziunea nucleară se produce în absenţa acestor condiţii extreme. Bun... Să luăm una dintre reacţiile propuse de Kervran:

                                                              K39 + H1 = Ca40

 Acum vă rugăm să căutaţi care sunt masele atomice ale elementelor chimice care intră în reacţie şi a celui care iese din reacţie. Dacă veţi efectua calculele (noi le prezentăm în detaliu în emsiune) veţi vedea că nu avem egalitate între ce intră şi ce iese din reacţie. Apare ceea ce se numeşte un defect de masă. Masa care intră în reacţie este mai mare decât cea care iese din reacţie. Apare ceea ce se numeşte "defect de masă". Unde dispare masa? Răspunsul este simplu, acest defect de masă este transformat în energie. Tocmai pe acest fapt se bazează "funcţionarea" stelelor iar fenomenul va fi folosit în centralele de fuziune nucleară. Dacă efectuăm şi calculul energiei degajate în urma acestei reacţii, vom vedea că sunt degajate cantităţi uriaşe de energie, chiar dacă în găină sunt necesare doar cantităţi mici de calciu. Găina nu ar supravieţui în nici un fel procesului de metabolizare a cojii de ou... Sau poate faimoasa ecuaţie E=mc2 este cumva greşită?
Această emisiune a fost difuyată de postul TvRM în ziua de 6 noiembrie 2010.

Cronica scepticului - episodul 111

Vezi mai multe video din blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.