sâmbătă, 28 august 2010

Cronica scepticului - episodul 101

În acest episod încercăm să facem o paralelă între pseudoştiinţă şi ştiinţă. Aţi remarcat şi dv, desigur, că mai toţi pseudoştiinţificii apelează la un limbaj aparent ştiinţific. Ei folosesc adesea sintagme care nu au nici o relevanţă pentru ca mai apoi să ţeasă o întreagă literatură în jurul lor. De exemplu, nu prezintîă nici o semnificaţie ştiinţifă sintagme cum ar fi: energie orgonică, nivel vibraţional, psihotronică, aura etc. Atunci când folosesc termeni ce ţin de ştiinţă ei, pseudoştiinţificii, par sa nu le înţeleagă semnificaţia. Un exemplu în acest sens îl reprezintă rezonanţa Schumann, care la ei devine un soi de vibraţie telurică...
Tot pseudoştiinţificii sunt opaci la dovezi. Ei nu au nevoie de dovezi şi nici nu le caută. Atunci când există dovezi împotriva susţinerilor lor, ei dau vina pe rigiditatea ştinţei, pe influenţa negativă pe care o au cei ce nu cred asupra experimentului şi aşa mai departe. Oricum, dovezile care le contrazic aserţiunile sunt ignorate de fiecare dată.
Pseudoştinţa este mai degrabă o sumă de credinţe afirmate fără a fi nevoie de dovezile corespunzătoare, care să le justifice.
Emisiunea a fost difuzată de către postul TvRM în ziua de 24 august 2010.Vezi mai multe video din Blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.