marți, 15 iunie 2010

Cronica scepticului - episodul nouazecişiunu

În acest episod ne mai oprim încă o dată asupra terapiilor neconvenţionale. Noi credem că nu există o medicină convenţională şi una neconvenţională. Există numai medicină bazată pe dovezi şi o alta, bazată pe credulitate. Ideea acestui episod a plecat, în prima sa parte, de la o emisiune difuzată pe televiziunea poporului (adică OTV), în care un domn ne vorbea despre aparatul său cu unde electromagnetice de foarte joasă frecvenţă (ELF). Ne vorbea despre insulină, despre pancreas, despre simtomele unei boli, căreia aparatul său (despre care am mai vorbit noi şi în alte emisiuni) îi făcea numai şi numai bine, spre deosebire de medicina alopată care, inevitabil, făcea numai şi numai rău. Nu ne spunea boala cu pricina, deoarece libertatea sa de exprimare a fost profund îngrădită de o decizie a CNA. Dar făcea domnul cu pricina o aşa prezentare a bolii nenumite, încât oricine putea să îşi dea seama despre ce este vorba. Am vrut să vedem această decizie şi am găsit-o aici. Aşa am aflat, din nou, că exista reguli pentru promovarea tratamentelor medicale pe canalele audio şi video. Citind aceste reguli, ne dăm seama că ele sunt frecvent încălcate. Dincolo de cele spuse în emisiune, ne întrebăm de ce, la emisiuni înregistrate, sunt postate pe ecran numere de telefon?
Apoi vom vorbi despre publicitatea pe Internet, care scapă oricărui control. Dar, cu puţin efort, ne putem apăra de publicitatea inşelătpare. Trebuie numai să căutăm dovezile care ar trebui să confirme suţinerile prezentate pe (unele) siteuri.
Emisiunea a fost difuzată de postul TvRM Educaţional în ziua de 13 iunie 2010.


Vezi mai multe video din Blog

2 comentarii:

  1. Pe aceeași temă:

    http://zergu-si-credinta.blogspot.com/2010/06/la-bookfest-se-vind-leacuri-babesti.html

    RăspundețiȘtergere
  2. ar fi bine sa aveti mai multe dezbateri despre homeopatie, deoarece este una din cele mai (daca nu cea mai) populare si periculoase pseudostiinte medicale, cel putin de pe la noi. in Romania ea este predata chiar si la diverse facultati de medicina (!).

    ajungem sa ne laudam cu astfel de evenimente:
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/buzias-polul-homeopatiei-internationale-891827.html

    ce arunca alte tari la gunoi, noi primim cu bratele deschise.

    RăspundețiȘtergere

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.